5 syytä, miksi muut menestyvät ja sinä et

Tuntuuko sinusta, että muut saavat aina kaiken helpommin? Ihmetteletkö, miksi sekin tyyppi sai ylennyksen, vaikka osaa paljon vähemmän kuin  sinä? Potuttaako, kun muiden yritykset ne vaan saavat rahaa ja sinun ei?

Voihan se olla, että muilla vain käy parempi flaksi. On myös hyvin mahdollista, että olet jäänyt jumiin toiminta- tai ajattelumalliin, joka estää sinua etenemästä.

1. Kuvittelet, että universumi on sinulle jotain velkaa

On ihmisiä, jotka ajattelevat, että heidän kuuluu saada sitä ja tätä ja että he ovat ansainneet tämän ja tuon. Ja sitten on ihmisiä, jotka tietävät, että menestyksen eteen pitää aina tehdä töitä. Jos odotat, että muut huomaavat erinomaisuutesi ja tulevat tarjoamaan sinulle kaikkea maallista hyvää, siinähän odotat.

Maailmassa harvoin saa, mitä haluaa, jos ei pyydä. Haluatko vaativampia tehtäviä tai lisää palkkaa? Sano se pomollesi. Onko sinulla mielestäsi hyvä idea projektin toteuttamiseen? Suu auki palaverissa sitten. Aina ei siltikään saa tahtoaan läpi, mutta ainakaan ei tarvitse katkeroitua siitä, ettei yrittänyt.

2. Keskityt negatiivisiin asioihin

Oliko ravintolassa taas ihan ala-arvoista palvelua? Oliko lempijugurttisi taas loppu kaupasta? Jättikö puoliso taas teepussin tiskipöydälle? Oliko bussi taas kaksi minuuttia myöhässä?

Ihmiset, joilla on itse asiassa kaikki hyvin, taantuvat kummallisen helposti valittamaan kaikesta. Jos keskittyy etsimään arjestaan kaikkea, joka on pielessä, alkaa tuntua siltä, että kaikki on pielessä. Silloin ei huomaa mahdollisuuksia. Eikä kaikkia niitä asioita, jotka ovat hienosti.

Silloin tulee myös oltua ikävä tyyppi, joka vie muiltakin fiilikset. Sellaista tyyppiä ei ihan ensimmäiseksi haluta ottaa mukaan, kun suunnitellaan jotakin kivaa tai suurta. Älä ole se tyyppi.

3. Et kehu tai kannusta muita

Jos keskityt murehtimaan sitä, mikseivät muut huomaa sinua, et todennäköisesti enää huomaa muita. Kun työkaverisi iloitsee onnistumisestaan, menetkö onnittelemaan? Vai jäätkö kateellisena jupisemaan? Vai oletko peräti se hapannaama, joka huomauttaa, ettei tuo nyt niin ihmeellistä ollut?

Kun kehut muita, vaikka ihan pienistä ja arkisistakin asioista, tapahtuu kumma asia: muut alkavat antaa sinulle positiivista palautetta ja kehua sinua muillekin. Kun kannustat muita heikkona hetkenä, hekin paljon todennäköisemmin tukevat sinua, kun tukea tarvitset.

Muiden kehuminen ei ole sinulta pois eikä mitenkään pienennä omia saavutuksiasi. Päinvastoin. Kun autat muita näkemään itsensä positiivisessa valossa, hekin todennäköisesti suhtautuvat sinuun positiivisesti.

4. Otat, mutta et anna

Työpaikoilla pyörii tyyppejä, jotka eivät koskaan laita rahaa yhteiseen kahvikassaan. On pomoja, jotka eivät tue alaisiaan, mutta omivat kyllä mielellään kunnian näiden saavutuksista. On ystäviä, jotka iän kaiken kuormittavat muita omilla huolillaan, mutta katoavat näköpiiristä, kun muut kaipaavat olkapäätä.

Kuule, eivät muut suinkaan ole idiootteja. Jossakin vaiheessa työkaverisi, ystäväsi, perheenjäsenesi tai harrastuskaverisi kyllä hoksaavat, että olet musta aukko. He eivät välttämättä sano sinulle mitään suoraan, mutta kummasti alat huomata, ettei sinulle enää kerrotakaan asioista. Että kaverit lakkaavat vastaamasta puheluihisi. Että kahvihuoneen kaappiin ilmestyy lukko.

Elämä, varsinkin työelämä, on vastavuoroista. Jos haluat saada hyötyä, sinun pitää myös antaa hyötyä.

5. Et ole määritellyt, mitä menestys sinulle tarkoittaa

Mitä oikeastaan kadehdit, kun kadehdit muiden menestystä? Tiedätkö varmasti kokonaiskuvaa? Oletko miettinyt, mihin olisit itse valmis?

Jos janoat näkyvyyttä, jopa kuuluisuutta, mieti ensin, oletko valmis kaikkeen, mitä se tuo mukanaan. Oletko valmis kaupittelemaan itseäsi sitkeästi jopa vuosien ajan? Oletko valmis ottamaan vastaan julkista arvostelua, joka on toisinaan asiallista, mutta aika usein ei? Kestätkö sitä, että tekemisiäsi ja sanomisiasi tulkitaan jatkuvasti eri tavalla kuin tarkoitit?

Jos himoitset rahaa ja omaisuutta, oletko valmis elämään säästeliäästi ja sijoittamaan harkiten? Oletko valmis tekemään kovasti töitä?

Menestys voi olla myös sitä, että löytää työn, jossa voi toteuttaa itseään. Tai onnellista perhe-elämää. Tai monia muita asioita. Mieti, mitä se sinulle juuri sinun kykyinesi ja ominaisuuksinesi oikeasti merkitsee – ja mitä sinun on haluamasi menestyksen eteen tehtävä. Muut menestyvät omilla tavoillaan, menesty sinä omallasi.

 

Artikkelin kuva on julkaistu Creative Commons -lisenssillä. Kuvan ottajan tiedot