3 taitoa, joista työelämässä palkitaan

Muuan nuori kollegani puhisi kerran tuohtuneena: ”Tietäisit vaan, millaisia tyyppejä tässäkin organisaatiossa ylennetään. Paljon asiantuntevampia jää rannalle, kun sellaiset mukavien juttelijat etenevät.”

En itsekään välttämättä pitänyt kaikkia kyseisen organisaation esimiesvalintoja ihan onnistuneina. Totesin kuitenkin kollegalleni, että etenkin esimiesasemassa hyvät sosiaaliset taidot ovat itse asiassa paljon tärkeämpiä kuin mahdollisimman kovan tason asiantuntemus.

Moni asiantuntijatyötä tekevä kuvittelee, että työssä etenemisen kannalta ainoa olennainen asia on olla mahdollisimman etevä ja asiantunteva. Nykypäivän työelämä kuitenkin pohjautuu niin vahvasti erilaisiin sosiaalisiin suhteisiin ja verkostoihin, ettei pelkkä asiaosaaminen enää riitä.

Jos urakehitys on sinulle tärkeää, kannattaa panostaa etenkin näihin taitoihin:

1. Yhteistyökyky

Työelämä on nykyisin mitä suurimmassa määrin verkostoitumista ja tiimityötä. Yhä useampi tienaa elantonsa jonkin sortin freelancerina, jolloin itsensä pitää myydä aina uusiin työprojekteihin. Myös palkkatöissä organisaatiot ovat jatkuvassa murroksessa, ja tiimejä ja työtehtäviä muokkaillaan kaiken aikaa.

Tällaisessa ympäristössä ihmiset, jotka tulevat hyvin toimeen muiden kanssa, hoitavat sovitut asiat, tukevat kollegoitaan, antavat reilua palautetta ja ajattelevat yhteisön etua, ovat vahvoilla. Ihmisillä on nimittäin tapana hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa on mukava tehdä töitä.

2. Viestintä

Nykyään ei enää riitä, että osaa jonkin asian. Siitä pitää myös osata kommunikoida, varsinkin jos on syvätason asiantuntija.

Samalla, kun maailma ja asiat muuttuvat koko ajan monimutkaisemmiksi, ihmiset tulevat koko ajan kiireisemmiksi. Meillä on siis yhä vähemmän aikaa perehtyä yhä mutkikkaampiin kokonaisuuksiin. Siksi kyky tiivistää, kiteyttää ja yksinkertaistaa on nykypäivänä kultaakin arvokkaampi. Mitä simppelimmässä paketissa pystyt asiasi tarjoilemaan, sitä todennäköisemmin se otetaan hyvin vastaan.

Jos vielä lisäksi pystyt elävöittämään sanomaasi osuvilla anekdooteilla tai havainnollistavilla kuvilla, aina parempi.

3. Esiintyminen

Yhä useamman asiantuntijan työrooliin kuuluu oman osaamisen markkinoiminen erilaisissa seminaareissa esiintymällä.

Esiintymistaito kulkee käsi kädessä viestintätaitojen kanssa. Jos rinnakkain asetetaan supertason syväosaaja, jolla on heikot esiintymistaidot sekä substanssiosaamiseltaan pinnallisempi henkilö, joka osaa ottaa yleisönsä, jälkimmäinen saa taatusti raikuvammat aplodit ja enemmän puhujapyyntöjä.

Tämä ei kenties tunnu reilulta syväosaajien mielestä. Eikä se ihan reilua olekaan, jos katsoo asioita pelkästään asiaosaamisen näkökulmasta. Mutta jos miettii asiaa siten, että asiaosaamisen lisäksi asiantuntijan arsenaaliin kuuluu nykyisin olennaisesti myös muita taitoja, kokonaisuus hahmottuu eri tavalla. Nykypäivänä asiantuntijoilta yksinkertaisesti vaaditaan enemmän.