Mistä tunnistat huonon asiakkaan?

Viime viikolla kirjoitin hyvistä asiakkaista ja siitä, miten heidät tunnistaa. Yhtä tärkeää on myös havaita ajoissa ongelmatapaukset. Joidenkin kanssa työnteko saattaa ongelmista huolimatta sujua, kun vain osaa varautua. Toisia kannattaa yksinkertaisesti välttää.

Jalmari Jaarittelija
Jalmari on mahdottoman mukava ja sosiaalinen kaveri. Hänen työnsä suola on ihmisten tapaaminen, ja tapaamisia Jalmari järjestääkin erittäin touhukkaasti. Jalmarin kanssa on kiva kahvitella, ja hänen innostuksensa tarttuu. Paha vain, että Jalmari ei koskaan osta mitään. Sinut tavattuaan hän unohtaa keskustelunne sisällön kahdessa minuutissa, sillä hänen mielensä on jo seuraavassa palaverissa. Jalmari ei yleensä vastaa puheluihin ensitapaamisen jälkeen.

Miten pärjäät Jalmarin kanssa: Käy ihmeessä kahvilla, mutta älä laske mitään tämän kaverin varaan.

Tiina Tiukkapipo
Tiina pelkää kuollakseen virheitä, ja niinpä hän käyttää valtavat määrät aikaansa – ja sinun aikaasi – kokonaisuuden kannalta merkityksettömien yksityiskohtien hinkkaamiseen. Tiinan kanssa projektiaikataulut venyvät ja paukkuvat, sillä kommenttikierroksille ja iteraatiolle ei tule loppua.

Miten pärjäät Tiinan kanssa: Tee etukäteen tarkka kirjallinen sopimus projektin yksityiskohdista ja etenkin siitä, montako kommenttikierrosta hintaan sisältyy. Pitäydy tiukasti sopimuksen ehdoissa – Tiina kyllä ymmärtää sääntöjen päälle.

Kalle Kitsastelija
Kalle rakastaa rahaa – niin paljon, ettei millään halua luopua siitä. Hän pyrkii aina kinaamaan hinnat mahdollisimman alas, ja vielä projektin päätyttyäkin kyseenalaistaa veloitusperusteet. Hän arvostaa halpaa hintaa enemmän kuin hyvää laatua.

Miten pärjäät Kallen kanssa: Mieti tarkkaan, haluatko tehdä bisnestä Kallen ehdoilla. Liian halpa hinta tarkoittaa sitä, että joudut tinkimään joko katteesta tai laadusta.

Pena Päättämätön
Pena on jostakin syystä halunnut johtotehtäviin, vaikka päätösten tekeminen on hänelle tuskallisen vaikeaa. Hän vatvoo ja lykkää päätöksentekoa vaikka maailman tappiin. Pena pelkää päätösten seurauksia kuollakseen, mutta ei ymmärrä, että päättämättömyydelläkin on seurauksia.

Miten pärjäät Penan kanssa: Pyri tukemaan päätöksentekoa kaikin tavoin ja tekemään ostaminen mahdollisimman helpoksi. Sovi aikataulu päätöksenteolle ja mene aina paikan päälle, sillä Penan on yleensä helpompi tehdä päätökset kasvotusten.

Kirsti Kaikkitietävä
Kirsti ei oikeastaan tarkalleen ottaen tarvitse asiantuntijapalveluja, koska hän on Kaikkien Alojen Asiantuntija. Kirstiä ei pahemmin kiinnosta kuulla näkemyksiäsi tai ideoitasi – hän haluaa vain toteuttajan, joka tekee tismalleen hänen ohjeidensa mukaan.

Miten pärjäät Kirstin kanssa: Unohda koko juttu. Kirstin kanssa työskentelyn aiheuttama negatiivinen energia syö työtehosi pahimmillaan moneksi päiväksi kerrallaan. It ain’t worth it.

Leena Lypsäjä
Leena on läheistä sukua Jalmarille. Häntä ei kuitenkaan motivoi pelkästään ihmisten tapaaminen. Leena metsästää ilmaisia neuvoja. Leenan kanssa palaveerattuasi tunnet olosi tyhjiin pumpatuksi. Jos Leena pyytää sinulta tarjouksen, hän todennäköisesti vain nappaa siitä projektisuunnitelman ja teettää työt halvemmalla jollakulla muulla.

Miten pärjäät Leenan kanssa: kierrä kaukaa.

Kimmo Kynnysmatto
Kimmo on alimman tason päällikkö tai assistentti, jolle on nakitettu yhteistyökumppanin etsintä. Kimmolla ei kuitenkaan ole sen enempää osaamista kuin päätösvaltaakaan ostopäätöksen tekemiseen. Hän ei myöskään osaa tai uskalla viedä asioita eteenpäin, vaan istuu lamaantuneena odottamassa, että pomo joskus viitsisi palata asiaan.

Miten pärjäät Kimmon kanssa: Yritä päästä varsinaisen päätöksentekijän puheille. Muussa tapauksessa unohda koko juttu.

Raija Rönsyilijä
Raijan luovuus kukkii kuin englantilainen palkintopuutarha. Hänellä on joka palaverissa uudet ideat, ja jos Raijan intoiluun lähtee mukaan, projektit karkaavat täysin käsistä.

Miten pärjäät Raijan kanssa: Sovi tarkkaan etukäteen, mitä projekti sisältää ja miten vaiheet etenevät. Jos Raija haluaa muutoksia kesken projektin, hinnoittele ne. Sovi myös aikataulut mahdollisimman tarkkaan etukäteen.

Martti Mulkvisti
Martti on ihan aito kusipää. Hän rähjää, vähättelee, kettuilee, menee henkilökohtaisuuksiin, ei pidä kiinni sovituista asioista ja pyrkii vedättämään aina kun voi.

Miten pärjäät Martin kanssa: Jos Martilla on työparinaan fiksu, kiva ja osaava ihminen, jonka kanssa voit hoitaa suurimman osan asioista, homma saattaa toimia. Jos ei, pysy kaukana.