Huomaamattomat kansanedustajat

Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski kyseli eilen kolumnissaan, miten käy kansanedustajan, joka ei onnistu herättämään riittävästi huomiota. No, yleensä käy niin, ettei jatkopaikkaa irtoa seuraavissa vaaleissa, kuten Anttikoskikin toteaa.

Kolumni sai aikaan kannunvalantaa Twitterissä. Päiviteltiin, kuinka nykyään asiantuntemuksella ei ole enää mitään väliä, vaan ainoastaan sometaidot ratkaisevat. Eihän se nyt sentään ihan niin mene.

Kansanedustajan työ on asiantuntijatyötä – usein pitää olla jopa vähän kaikkien alojen asiantuntija. Aivan kuten muutenkin asiantuntijatyössä, myös politiikassa pelkkä substanssiosaaminen ei enää riitä, vaan esiintymis- ja viestintätaidoista on tullut olennainen osa työkalupakkia.

Vaikka olisi kuinka osaava ja tietäväinen oman alansa asioista, “suuren yleisön” on vaikea hahmottaa tämän osaamisen syvyyttä saatikka merkitystä, jos siitä ei osaa viestiä ymmärrettävästi ja mielenkiintoisesti. Siksi toisinaan asiantuntijaosaamiseltaan köykäisemmät tyypit pesevät mennen tullen kovemmat syväosaajat.

Kirjassani Asiantuntija epämukavuusalueella kuvaan nykypäivän asiantuntijatyön maailmaa, jota leimaavat kansainvälisyys, sosiaalinen media, verkostoituminen, yrittäjyyden nousu, kiire ja jatkuva muutos. Tällaisessa toimintaympäristössä menestyäkseen asiantuntija tarvitsee monenlaisia taitoja asiaosaamisen lisäksi:

Asiantuntijan tarvitsemat taidot

Jos politiikassa – tai muussa asiantuntijatyössä – kokee jäävänsä varjoon, ei ensimmäiseksi kannata syytellä mediaa tai näkyvämpiä kollegoja. Tärkeintä on pysähtyä miettimään, miksi oma työ ei herätä kiinnostusta: Keskitynkö asioihin, joita pidetään tärkeinä? Viestinkö näistä asioista aktiivisesti? Onko viestintäni ymmärrettävää? Entä kiinnostavaa? Käytänkö sellaisia kanavia, joissa tavoitan oikean yleisön? Pyrinkö vuorovaikutukseen kohderyhmäni kanssa vai tuuttaanko vain omaa juttuani?

Poliitikon työ on monia muita asiantuntija-ammatteja raadollisempi siinä mielessä, että oikeutus töiden jatkamiseen pitää hankkia muutaman vuoden välein uudestaan. Sellaisessa duunissa vaatimattomuus nyt vain ei kaunista.